De San Gotardo waarmee Medusa Explorations naar Zeeuwse Uitkijk op Spitsbergen vaart om bodemonderzoek te doen.

Bodemonderzoekers van Medusa op expeditie naar Spitsbergen (1)

Aflevering 1: voor vertrek

Combinatie van wetenschap en avontuur

Medusa Explorations investeert in poolonderzoek door de expeditie naar Spitsbergen van het Arctisch Centrum van de Rijkuniversiteit Groningen te steunen. Tijdens deze expeditie helpen wij de archeologen met karteren van de diepte van de permafrost bij graven van walvisvaarders. Voor het onderzoek zullen wij het eiland Ytre Norskoya bezoeken. Dit eiland heeft Nederlandse roots en had vroeger de Nederlandse naam Zeeuwse Uitkijk. Op dit eiland ligt het grafveld van de Nederzetting van de Nederlandse Walvisvaarders Smeerenburg op Amsterdam-eiland (Amsterdamoya).

Compleet beeld van de bodem

Medusa Explorations is gespecialiseerd in het in kaart brengen van de ondiepe ondergrond zonder te graven. Door gebruik te maken van een grondradar, EM en gammaspectrometer verwachten wij inzicht te kunnen geven in de opbouw van de bodem rondom deze grafvelden. Met deze informatie kunnen de onderzoekers van het Arctisch Centrum efficiënt en gericht onderzoek uitvoeren.

Expeditie vlakbij de Noordpool

Veel van onze projecten liggen op het scheidingsvlak van wetenschap en avontuur. Maar zelfs voor Medusa Explorations is  bodemonderzoek op Spitsbergen wel heel bijzonder. Heel veel dichter bij de Noordpool kun je niet komen en het is er afwisselend een half jaar donker, en een half jaar licht. De locatie ligt erg afgelegen en voordat een voet aan wal kan worden gezet moet met een boot 2 dagen naar het noorden worden gevaren vanaf de hoofdstad ‎Longyearbyen. Het team verwacht in de nacht van dinsdag 6 augustus op de locatie aan te komen.