Meestal doen de experts van Medusa hun werk op de achtergrond. Maar onderzoek je met een “onderwaterdrone” de waterbodem van een populaire recreatieplas? Dan ben je volop in het nieuws.

Zijn de noorderlingen zo nieuwsgierig naar de gesteldheid van de waterbodem van de meest populaire recreatieplas van het Noorden: Hoornseplas/ Paterswoldsemeer? Is het de onderwaterdrone die zo tot de verbeelding spreekt? Of was men aangenaam verrast door de innovatieve en unieke manier van onderzoeken?

In het project voor Waterschap Noorderzijlvest brengt Medusa de samenstelling van het slib, de gehalten aan nutriënten en de dikte van het slib in beeld. Dit doen we niet door puntsgewijs monsters te nemen, maar we gebruiken sensoren waaronder onze gammaspectrometer en grondradar om een compleet gebiedsdekkend beeld van de waterbodem te maken. Zoals Carla Alma, bestuurder van Waterschap Noorderzijlvest, verwoord “Het is een soort CT-scan van het meer waarmee maatregelen kunnen worden bepaald om het meer schoner te maken”.

Feit is dat het onderzoek van het waterschap Noorderzijlvest naar de water- en bodemgesteldheid van het meer op massale belangstelling kon rekenen van de lokale media.

Het Dagblad van het Noorden vond het onderzoek twee artikelen waard : Waterschap onderzoekt Paterswoldsemeer en Hoornseplas met drone en Robot brengt Paterswoldsemeer in kaart.

Ook de Gezinsbode berichtte over het innovatieve onderzoek: Noorderzijlvest doet vernieuwend onderzoek op Paterswoldsemeer en Hoornseplas.

Voor RTV Noord sprong de onderwaterdrone er het meest uit, blijkt uit het artikel Onderwaterdrone wordt ingezet bij onderzoek Paterswoldse meer. Het onderzoek kwam ook aan bod in de nieuwsuitzending van de regionale omroep.

Lokale tv zender OOG TV bracht een uitgebreide reportage waarin onder meer Medusa´s Wouter Rooke aan het woord komt.